Digitale læringstrends

6. INNOVATIVE FORVENTNINGER

Sjette digitale læringstrend har fokus på de innovative forventninger som vi mødes med i mødet med fremtidens digitale studerende.

I løbet af de næste uger stiller jeg desuden skarpt på ”Generation Z”, men vil i denne uge se på, hvilke innovative forventninger vi som digital uddannelsesinstitution skal leve op til for at fange ”kundens” opmærksomhed.

DE DIGITALE INDFØDTE

Selvom Generation Z ofte betegnes som digitalt indfødte, så mødes vi i større og større omfang med forventninger til et digitale samfund af alle generationer. Dette gælder ikke kun de unge, men digitaliseringen af Danmark, har skabt en innovativ digital forventning til alle former for service herunder også uddannelse.

Adgang til læring og fakta har gjort, at studerende i dag kræver mere fra uddannelsesinstitutionerne end tidligere. Alle skoler med respekt for sig selv har i dag 24 timers adgang til digitale læringsmiljøer, hvor studerende kan hente digitale materialer og information og flere og flere skoler arbejder henimod digitale boghylder, hvor de studerende altid og digitalt har adgang til bøger, osv.

Min gode ven, Kasper Krog, fra LIX.com skrev i forrige uge følgende på sin LinkedIn profil:

“Are the universities ready for the Snapchat generation?

Through this semester we have seen a lot of ‘frustrated’ students asking for their money back when buying an etextbook at Lix.com. The primary reason is that some universities do not allow etextbooks at the exam – only psychical books.

Unbelieveable!

It is estimated that 60% of all book sales in Denmark towards K12 and high schools are digital, of which we are serving more than 25.000 of these students!

Why when these students take an exam do we need to head back to the 80’s?!

Please look at how Gen Z’s want to study – they are digital natives, but the decision makers are physical natives. We are here to help the students #nevercompromiseonlearning

Jeg er ligeså rystet som Kasper over den manglende forståelse for kundens forventning og behov, som vi som uddannelsesinstitutioner ofte har.

EN KAMP MED TEKNOLOGIEN, IKKE MOD DEN

Digitaliseringen af uddannelsessektoren handler ikke om en politisk ”kamp” mod teknologien, men mere om en kamp med den teknologiske udvikling. Lad os udnytte de muligheder teknologien giver os i de sammenhænge hvor de giver mening, og lad os indfri de innovative forventninger som den studerende har til os.

Selvom mange kritikere i disse dage stiller spørgsmålstegn ved teknologiens dokumenterede effekt, på blandt andet uddannelse, så er det vigtigt, at udviklingen ikke handler om en sort/hvid kamp med eller mod teknologien.

Vi skal byde teknologien velkommen i de sammenhænge, hvor den giver mening og være kritisk i sammenhænge, hvor teknologien ikke nødvendigvis skaber værdi eller bedre læring.

DE TEKNOLOGIFORSKRÆKKEDE UDDANNELSESINSTITUTIONER

Det er dog vigtigt, at vi som uddannelsesinstitution tør byde teknologien op til dans og inden for faste pædagogiske rammer, didaktisere teknologien og udnytte de muligheder teknologien kan give os.

Gør vi ikke dette, skuffer vi vores studerendes innovative forventninger og skaber en kløft mellem uddannelsesinstitutionernes opfattelse og samfundets generelle virkelighed.

HVAD GØR VI?

På Niels Brock, var vi nogle af de første til, at indføre iBøger på vores gymnasiale afdelinger. Vi endte sågar på flere forsider, da vi smed gamle lærerbøger ud (https://aesbrock.wordpress.com/2015/09/02/iboeger-er-fremtiden/), selvom flere af bøgerne ikke beskrev finanskrisen i 00’erne, eller fortsat fremhævede Nokia som fremtidens supermagt indenfor teknologien.

Vi tog valget med at smide de gamle bøger på porten, for at indfri de digitale innovative forventninger der er til adgang til viden og opdateret materiale. Et valg vi ikke har fortrudt – tvært i mod…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s