Digitale læringstrends

8. VR, AR OG AI

Ottende digitale læringstrend stiller skarpt på, hvordan vi kan bruge VR, AR, AI og andre nye teknologier i undervisningen.

NY TEKNOLOGI GIVER NYE MULIGHEDER

Forud for sommerens sæson, færdiggjorde Tivoli et helt nyt projekt der med udgangspunkt i parkens forlystelses ”Dæmonen” lagde et ekstra lag ovenpå. Ved at bringe ny teknologi ind i parken gør Tivoli det nu muligt, at prøve forlystelsen ”Dæmonen” med VR-briller[1], således at oplevelsen og turen bliver gjort endnu vildere. Ved at tilføje VR-teknologien til forlystelsen, får Tivoli nu mulighed for, at fortælle en helt anden historie og give gæsten en helt anden oplevelse.

Det er med garanti ikke sidste VR-projekt vi kommer til at se i Tivoli, spørgsmålet er nok nærmere, om der overhovedet er forlystelser som vil overleve uden i fremtiden.

VR I UNDERVISNINGEN

Ovenstående er blot ét eksempel på, hvad ny teknologi kan gøre ved eksisterende produkter og hvordan det er muligt, at ændre vores opfattelse af, hvad der er muligt.

Samme muligheder giver VR i undervisningssammenhænge. VR gør det muligt, at ændre på opfattelsen samt skabe noget helt unikt. Hvad end det er, at bruge VR i sprogundervisningen, hvor studerende i fransk ”går” rundt i gaderne i Paris og beskriver ting til hinanden på fransk, eller der er, at bruge VR i kemi, hvor du kan komme helt ned i DNA-processen, så giver teknologien nogle helt nye didaktiske værktøjer som før ikke var muligt.

Ud over, at give underviseren og eleven nye muligheder for at komme ”tæt” på, så er VR og AR værktøjer som fanger mange elevers opmærksomhed og derved styrker indlæringen. Dette sker f.eks. ved:

–      At disse teknologier kan give en fælles social oplevelse.

–      At oplevelser derved lagres, og for mange også huskes bedre.

–      Det er sjovt og anderledes.

PRISEN ER DEN STØRSTE UDFORDRING

Det er dog vigtigt, at huske at nye teknologier som f.eks. VR, AR og AI alene er supplement til den øvrige undervisning. Som jeg har skrevet om tidligere, så tror vi, blandt andet på, at fremtidens læring er multimodal, og det betyder, at VR, AR og AI alene er ét, blandt mange værktøjer hos underviseren.

Pt. er der ingen tvivl om, at prisen, både for udvikling og hardware, er teknologiens udfordring.  Det er svært, at retfærdiggøre den krævede investering i teknologien i forhold til det udbytte som teknologien giver. Jeg er dog ikke i tvivl om, at vi inden længe vil opleve et prisfald og derved gøre at teknologien bliver mere tilgængelig. Når dette sker, skal vi som skoler være klar til at byde både VR, AR og AI ind i klasselokalet.

HVAD GØR VI?

På Niels Brock arbejder vi hele tiden med nye teknologier. F.eks. arbejder vi med at bruge VR, i form af Labster, til at understøtte undervisningen i Fysisk og Kemi på vores Business Science Elite linje. Vi bruger AR i vores kataloger og informationsmateriale, hvor du via din smartphone kan få den ”kedelige” brochure til at komme til live.

Senest har vi investeret i Waverly Labs[2] og deres kunstige (AI) oversættelseshøretelefoner der, synkront, oversætter sprog direkte i din øregang.

Der er ingen tvivl om, at teknologien vil have stor indflydelse på vores undervisning på Niels Brock. Jeg glæder mig dog til, at teknologien bliver billigere, så den bliver nemmere tilgængelig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s